RAZSTAVA FOTOGRAFIJA IN KIPARSTVO

Objavljeno dne

FOTOGRAFIJA IN KIPARSTVO ZA ZLATO PALETO 2019

V soboto, 12. maja 2019 je bil v Zavodu Ars Viva izbor fotografije in kiparstva 2019 Zveze likovnih društev Slovenije za Zlato paleto. Komisijo so sestavljali: Polona Škodič, predsednica, Karmen Bajec in Vlado Bucalo. Komisija je za razstavo izbrala 44 fotografij in 30 kipov. Razstavo smo še isti dan pripravili za ogled in bo na voljo obiskovalcem do 24. maja 2019, ko bomo s kulturnim dogodkom razstavo zaključili. V petek, 24. maja 2019 ob 18.uri bo podpredsednica ZLDS Srna Mandič in predstavnica žirije podelila priznanja. V kulturnem programu bo nastopil Janez Premrl in ženski pevski zbor Krsnice.

Žirija o razstavi:

Na letošnjem izboru za Zlato paleto smo se vrteli okrog dveh osrednjih razpisanih tehnik, fotografije in kiparstva. Razpisane so bile  tri tematike: svetlo-temno, zavito-oglato in ljubezen. Posledica tako široko razpisanih tem je bil pester nabor likovnih del. Tem je komisija težko podelila le devet certifikatov v posamezni tehniki. Še težje pa izbor treh najboljših po mnenju komisije očitnih presežkov v likovnem ustvarjanju.

Likovna dela so se pretakala od figure do interierja, narave in urbane krajine, z načinom podajanja likovne snovi od abstrakcije do približevanja naravi. Za likovne izdelke, ki so izkazovali še posebno dodelanost in premišljenost v kompoziciji, v barvnih harmonijah v podajanju ploskev ter svetlo-temnih odnosov smo ugotovili, da je človeška figura še vedno živa in vizualno prepričljiva, celo aktualna v danih razmerah. Med drugim tudi, da je manj in bolje premišljenih elementov bolje kot več. Najboljšo popotnico za prepričljivo, vznemirljivo opazovanje del smo našli v izvirnosti v likovni snovi ali v materialu. Še posebno v tistem, ki ga še nismo videli in ki nam je dal vedeti, da se likovne ideje še dolgo ne bodo izčrpale tudi v prihodnosti.

Vsem avtorjem čestitamo za trud in udeležbo, nagrajencem pa dobro popotnico v urjenju svojih veščin in nadaljnjemu razvoju svoje likovne poti.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi

Facebook
Google+